O nas

Wszystko zaczęło się w położonym w Dolinie Dunajca Łącku, które jest miejscem szczególnym.

Obszar Kotliny Łąckiej już od czasów starożytnych przyciągał ludzi swoim urokliwym i życiodajnym krajobrazem. Stąd bogate tradycje w uprawach znakomitych warzyw i owoców, hodowli zwierząt, ale także przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje kulinarne.

Te smaki i przepisy pielęgnowane latami zasługiwały na ich uhonorowanie, a przede wszystkim zachowanie przed zapomnieniem. Dlatego w 2002 roku powstała firma Daka, której głównym celem było przekazanie szerokiemu odbiorcy wyjątkowego smaku pierogów robionych przez nasze mamy, a wcześniej babcie i ich mamy.

Pierogi tradycyjne
Pierogi tradycyjne

Tajemnica smaku i jakości Pierogów Łąckich opiera się na dość prostych, choć w dzisiejszych czasach niezbyt często stosowanych zasadach.

Używamy tylko wysokiej jakości składników. Nasze produkty przygotowujemy od początku do końca bez korzystania z gotowych półproduktów. Przepisy to autentyczne receptury używane od lat w łąckich domach. My jedynie przystosowaliśmy sposób ich przyrządzania na potrzeby transportu i przechowywania w zamrażarkach.

Składniki, które wykorzystujemy pochodzą od lokalnych dostawców.

Dzięki temu jesteśmy pewni doskonałego smaku i jakości produktów. Co ważne, nasi dostawcy działają w ramach systemu HACCP zapewniającego bezpieczeństwo żywności w gastronomii.

Pod marką Pierogi Łąckie kryją się między innymi znane i lubiane pierogi z owocami, jak te z borówkami, czy ze śliwkami, pierogi ruskie, z mięsem, z grzybami i kapustą, ale także pyzy i uszka. To produkty mrożone, a przechowywane w opakowaniu we właściwych warunkach mają sześciomiesięczny okres przydatności do spożycia.

Pierogi tradycyjne